Pelvik Taban Gevşeme Egzersizleri İdrar/Dışkı Kaçırmaya Sebep Olur mu?
Pelvik taban kaslarını gevşetmek, sağlıklı pelvik tabana sahip olduğunuz sürece idrar/dışkı kaçırmaya neden olmamalıdır. Bu kaslar, üretra ve anüsü sarar. Bu bölgeleri kapalı tutarak idrar/dışkıyı içeride tutar. Bu kaslar, tuvalete gitmeye hazır olduğumuzda gevşeyip açılarak idrar ve dışkının çıkışını sağlar.
Pelvik taban kasları idrar, kaka veya gazı içeride tutmak için çoğu zaman aktif ve kapalı kalmalıdır. Tuvalete gitmeye hazır olduğumuzda, bu kasların kanalları açmak için nasıl rahatlayıp uzayacağını bilmeleri gerekir. Bu kaslar doğru zamanda doğru şeyi yapmadığında idrar-dışkı kaçırma, kabızlık ve pelvik ağrı gibi sorunlar yaşayabiliriz.
Vücudumuzda iki tür kas bulunur: iskelet kasları ve düz kaslar. İskelet kasları, hareketlerimizi kontrol ettiğimiz kaslardır. Düz kaslar ise kan damarlarımız, sindirim sistemi ve mesanemizde bulunan ve kontrol edemediğimiz kaslardır. Üretra ve anüs hem iç (düz kas) hem de dış (iskelet kası) sfinkterlerden oluşur. Gevşeme egzersizleri yaptığınızda, dış sfinkterler gevşer. Ancak başka faktörler mevcut olmadığı sürece iç sfinkterler sızıntıyı önlemek için kapalı kalır. Yani pelvik taban gevşeme egzersizleri idrar ya da dışkı kaçırmanıza sebep olmaz.
*Sfinkter: Kanal şeklindeki yapıları sararak, kanalı açıp kapatan kas halkası
Beynin Rolü
İdrar veya dışkı yapma süreci, kasların kasılıp gevşemesinden daha karmaşıktır. Beynimiz, uygun bir yerde olup olmadığımızı ve mesane/ rektumun ne kadar dolu olduğunu değerlendirir. Beyin, uygun olduğuna karar verdiğinde düz kasları gevşetir. Mesane/rektum kaslarının ise kasılmasını sağlayarak boşaltma işlemini başlatır.
Kaçak Nedenleri
Kaçak sorunları aşırı aktif mesane gibi durumlar veya pelvik taban kaslarınızın zayıflığı nedeniyle olmaktadır. Beyniniz, belirli tetikleyicilere (örneğin su sesi) yanıt vererek boşaltma sinyali gönderir. Bu durumu, mesane eğitimi ve dürtü baskılama tekniklerini öğrenerek düzeltebilirsiniz. Ayrıca, zayıf kaslar hapşırma gibi durumlarda kaçaklara neden olur. Pelvik taban tedavisi ile bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4071781/
https://www.mypfm.com/post/will-i-pee-or-poop-if-i-relax-my-pelvic-floor-muscles