Kadın Sağlığı ve Gebelik Döneminde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

fizyoterapist kamile erdem
muğla, muğla kadın sağlığı, muğla kadın sağlığı fizyoterapisti, kadın sağlığı fizyoterapisti, kadın sağlığı fizyoterapisi, menopoz fizik tedavi, idrar kaçırma tedavi,

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma, kadınların ve erkeklerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen yaygın bir sorundur. Özellikle kadınlarda sıkça görülen bu durum, pelvik tabanın fonksiyonunu kaybetmesi veya sinir hasarı sonucu ortaya çıkabilir. Pelvik taban, iç organların desteklenmesi ve idrar kontrolünün sağlanması gibi önemli fonksiyonlara sahiptir. Bu nedenle pelvik taban fonksiyonunu iyileştirmek tedavide önemli bir rol oynamaktadır.

Pelvik taban rehabilitasyonu, pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi, esnekliğini artırmayı ve koordinasyonunu geliştirmeyi amaçlayan bir tedavi yaklaşımıdır. Bu tedavi yaklaşımı pelvik taban fizyoterapisti tarafından kişinin durumuna özel olarak uygulanır.

İdrar Kaçırma Tipleri:

  • Stres tipi, üretral sfinkteri ve/veya pelvik taban zayıflığı nedeniyle karın içi basıncın artmasıyla (örneğin hapşırma veya öksürme ile) oluşan istemsiz idrar sızıntısıdır.
  • Sıkışma tipi, mesane kasının aşırı aktivitesi nedeniyle idrar aciliyeti hissiyle birlikte oluşan istemsiz idrar sızıntısıdır.
  • Karma tip, yukarıda açıklandığı gibi stres ve sıkışma tipi idrar kaçırmanın bir araya gelmesiyle oluşan istemsiz idrar kaçırmadır.
  • Taşma tip, mesane kasının kasılabilirliğinin bozulması ya da mesane çıkışında tıkanıklık nedeniyle aşırı gerilmiş bir mesaneden istemsiz idrar sızıntısıdır.
  • Fonksiyonel tip, tuvalete gitmenin önündeki çevresel veya fiziksel engeller nedeniyle istemsiz idrar sızıntısıdır.

Tedavide Pelvik Taban Rehabilitasyonu:

  • Sağlıklı mesane ve pelvik taban eğitimi
  • Pelvik taban ve ilişkili olan kasların işlevselliğinin kazanılması için egzersizler
  • Biofeedback tedavisini içerir.

Pelvik taban rehabilitasyonu, tedavide etkili ve güvenli bir yaklaşımdır. Ancak, her bireyin durumu farklı olduğu için tedavi kişiye özel olarak uyarlanmalıdır.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559095/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32627702/

https://www.kamileerdem.com/en-sik-gorulen-5-pelvik-taban-problemi/

https://www.kamileerdem.com/kegel-yapmam-gerektigi-soylendi-peki-sadece-kegel-yapmak-yeterli-mi/

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button