Mesane sarkması, pelvik tabanın zayıflığı veya hasarı nedeniyle mesanenin normal konumundan aşağı doğru sarkmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Pelvik taban, mesanenin ve diğer pelvik organların desteklenmesi, organların yerinde tutulmasında önemli bir rol oynar. Pelvik taban kaslarının zayıflığı veya bağ dokusunun hasarı, mesanenin normal konumunu korumasını zorlaştırabilir ve zamanla aşağı doğru sarkmasına yol açabilir.
Mesane Sarkmasının Belirti ve Bulguları:
- İdrar Kaçırma
- İdrar Yapma Güçlüğü
- Pelvik Ağrı ve Rahatsızlık
- Vajinada Dolgunluk Hissi
- Ağrılı Cinsel İlişki
- Bel Ağrısı
Bu belirtiler kademeli olarak ortaya çıkar ve sarkma ilerledikçe zamanla kötüleşir. Kadınlar özellikle vajinada bir şeyin şişkin olduğu veya dışarı çıkmak üzere olduğu hissi veya basınç hissinden şikayet ederler. Genellikle, bu semptom sarkmanın himen seviyesinde veya ötesinde olduğunda gelişir.
Mesane Sarkması Risk Faktörleri
- Vajinal doğum
- Ardışık doğum
- Kronik öksürük
- Obezite
- Kronik Kabızlık
- İleri yaş
- Pelvik cerrahi geçirmek
- Marfan sendromu
- Ehler’in Danlos sendromu
sarkma için risk oluşturur.
Mesane Sarkmasının Tedavisi:
- Pelvik Taban Rehabilitasyonu
- Pelvik taban kaslarının fonksiyonunun yeniden kazandırılmasıyla rahmin desteklenmesi ve yerinde tutulması sağlanır.
- Destekleyici Tedavi
- Vajinal peser: Peserler, vajinanın tepesine yerleştirilen plastik veya silikon cihazlardır. Vajinal duvarları kaldırır ve destekler. Pelvik organ sarkmasının semptomlarını azaltır. Peser malzemelerine alerjisi olanlarda, vajina veya pelvisin akut enfeksiyonunda kontrendikedir.
- Cerrahi Tedavi
- Transvajinal askı
*Cerrahi kararı, sarkmanın vücut imajı üzerindeki etkileri, kültürel görüşler, alternatif tedaviler ve olası komplikasyonlar hakkında detaylı bir tartışmadan sonra verilmelidir)
Sonuç olarak doğru tanı ve tedavi ile mesane sarkması semptomları yönetilebilir, dolayısıyla yaşam kalitesi arttırılabilir.
Bu konuyla ilgili bilgi almak için iletişime geçin.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564303/
https://www.kamileerdem.com/pelvik-taban-rehabilitasyonu-nedir/
https://www.kamileerdem.com/en-sik-gorulen-5-pelvik-taban-problemi/